Een-gezellig-dagje-naar-Giethoorn De legende van de gouden beer De legende van de gouden beer Olympisch zwem-kampioene Marie (zus) Braun Blind-typen-op-muziek

De Algemene Nederlandse Vereniging voor Vreemdelingenverkeer hield in 1932 haar jaarvergadering in Zwolle. De honderden aanwezigen bespraken er allerlei onderwerpen en voorstellen met elkaar, maar na de serieuze vergader-dag, was er volop tijd voor ontspanning en vermaak. In een lange stoet van autobussen werd het gezelschap naar Giethoorn vervoerd, waar onder meer een punter-tochtje door de kanalen werd gemaakt. Het bovenstaande filmpje laat onder meer zien dat er in die tijd nog geen vrijetijds-kleding werd gedragen en dat er toen nog maar weinig mannen waren, die geen hoofddeksel droegen.

De bevolking van Giethoorn en omgeving ging voor een belangrijk deel nog in klederdracht gehuld, door het leven en de lange stoet van ronkende autobussen werd onderweg regelmatig als een zeldzame bezienswaardigheid toegezwaaid. Toen het gezelschap in punters door de kanalen werd vervoerd leek er even sprake te zijn van (bijna ongezond) massa-toerisme, iets wat later in de tijd regelmatig (ook in Giethoorn) werkelijkheid zou worden.

Alle verenigingsleden die wij in deze opnames aan ons voorbij zien trekken, zijn al vele jaren niet meer in leven, maar wij zien hoe zij lachend en genietend naar de camera zwaaien. De dood bestond voor hen heel even niet. Let vooral op de man met de pet, die een punter bedient. Je zou hem morgen zomaar ergens in ons land tegen kunnen komen. En wat te denken van de keurige jongeman die, wanneer de meute lopend op weg is naar de autobussen, zich bewust schijnt te willen distantiëren van sommige mensen,  die uitbundig naar de camera van het bioscoopjournaal zwaaien. Gewoon doen, alsof zo'n camera de gewoonste zaak van de wereld is, dat lijkt zijn motto te zijn en daarmee was hij zijn tijd behoorlijk ver vooruit.

Een gezellig dagje naar Giethoorn Olympisch zwem-kampioene Marie (zus) Braun Blind-typen-op-muziek