Martha Snel De legende van de gouden beer De legende van de gouden beer Blind-typen-op-muziek Zwemster Martha Snel: ‘Van crawlen word ik zeeziek’   Trainer de heer Polder: ‘Van schoolslag wordt zij zeeziek’ Blind-typen-op-muziek

De Nederlandse lange-afstands-zwemster Martha Snel uit Den Haag kondigde in het voorjaar van 1931 aan dat zij (als eerste Nederlandse vrouw in de geschiedenis van ons land) zwemmend het Kanaal wilde oversteken.

In dit grappige filmpje van het Polygoon bioscoopjournaal zien wij dat zij onderweg niet wilde crawlen, omdat zij er van overtuigd was dat zij dan zeeziek zou worden. Haar trainer de heer Polder, dacht er duidelijk anders over. Op het moment waarop hij zijn mening geeft, laat Martha zien dat zij het niet met hem eens is, zonder dat zij hem verbaal van repliek dient. Haar houding en mimiek spreken echter boekdelen, zodat zij haar boodschap zeer duidelijk overbrengt. Een humoristische gebeurtenis uit een grijs verleden..

De beoogde zwemtocht naar Engeland ging uiteindelijk niet door, vanwege zeer slechte weersomstandigheden. maar wel zwom Martha, onder begeleiding van een andere trainer, in vijf uur tijd rechtstreeks van Noordwijk naar Scheveningen, om aan te tonen dat zij (ook) de tocht naar Engeland wel aankon. Zij gebruikte tijdens deze trainingstocht voornamelijk de schoolslag en tikte, zonder onderweg ook maar een moment zeeziek te zijn geweest, vrolijk lachend de pier van Scheveningen aan. Martha Snel was een jonge sportieve vrouw met een eigen wil. Zij was charmant en ontwapenend, maar tegelijkertijd was zij ook zelfverzekerd en soms eigenzinnig.

Haar naam is verbleekt in de tijd, maar dit filmpje brengt haar even weer helemaal tot leven.