De legende van de gouden beer startpagina-space-bibliotheekje De legende van de gouden beer

De wereldberoemde Hubble Telescoop maakt al sinds april 1990 constant schitterende foto's van sterrennevels en planeten die zich in ons deel van het universum bevinden. Ik heb er een paar voor jou uitgelicht hoewel je die ook op vele andere websites kunt vinden maar deze site is nu eenmaal van mij. En daarom plaats ik ze hier met plezier en ook met toestemming van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en met die van hun Europese dubbelganger ESA.

Ik moet er meteen even bij vertellen dat ik de Engelstalige basisinformatie die officieel bij de foto's hoort in de kern netjes heb overgenomen maar dat ik niet heb geschroomd om er enige eigen informatie en persoonlijke inzichten aan toe te voegen. Wanneer ik dan ook onder een bepaalde tekst de credits geef aan hen die dat verdienen gaat dat alleen om de exacte informatie die zij mij bij de foto's hebben aangereikt. Zij kunnen dus niet worden aangesproken op de inhoudelijke kant van mijn persoonlijke opvattingen en toevoegingen. Ik denk dat zij daar wel blij mee zullen zijn.  

Als eerste zie je hier onder de (waarschijnlijk jou wel al bekende) foto's van de Adelaarsnevel in het sterrenbeeld Slang en de boeiende uitsnede daarvan waarop de zogenoemde Zuilen der Schepping te zien zijn. Het gaat hier (volgens geleerden, die denken dat zij er verstand van hebben) om een kosmische kraamkamer waarin ook nu nog (heel ver weg van de tijd waarin de aarde werd geschapen) nieuwe sterren worden geboren en waarin sterren die al miljarden jaren oud zijn nu zo’n beetje stuk voor stuk een roemloze dood zullen sterven. Miljoenen zonnen komen en gaan er aldaar ter plekke, al sinds mensenheugenis gaat dat zo en ook van ver daarvoor al toen de mensheid nog niet geschapen was.

Daar zien wij een bizarre werkelijkheid waarin wij mensen als slakken in een zoutpot wegsmelten zodra wij er ook maar een beetje bij in de buurt komen dus dat doen wij vooralsnog dan ook maar niet.

Je zou kunnen zeggen dat de Schepper van hemel en aarde daar en op vele andere plekken in het heelal nog steeds aan de arbeid is en dat het nog miljarden lichtjaren kan duren voordat Hij ook daar een rustdag zal, kan of wenst in te lassen en die dan ook daadwerkelijk zal nemen.

Ik bedoel dit beslist niet spottend want ik ben er van overtuigd dat er een heilige scheppende kracht werkzaam is in en achter het universum en dat de zogenoemde Evolutietheorie een zielloos bedenksel is van de indertijd naar innerlijk houvast smachtende geest in mensengedaante die wij nu nog steeds kennen als de autodidactische wetenschapper Charles Darwin.

Hij dacht (als de min of meer van zijn dogmatische geloof gevallen Christen die hij was) zeer waarschijnlijk dat hij zich aan zijn theorie zou kunnen vastklampen. Geen Goddelijke Schepping als oorsprong van alles wat wij kennen maar 'natuurlijke selectie'. Het ei van Columbus!

Ik weet niet of het Charles gelukt is om er rust in te vinden en of hij op zijn sterfbed toch niet even heel raar heeft opgekeken van alles wat hij daar toen zag verschijnen. Hij begreep toen waarschijnlijk in een flits dat geen enkele levensvorm zich op natuurlijke wijze kan ontwikkelen als er niet eerst, per vorm en per soort, iets tastbaars uit het schijnbare niets van de onderliggende en scheppende energie tevoorschijn is gekomen.

Geschapen materievormen dus, die vanuit een onsterfelijke Heilige Geest geboren worden. En dat dan zeker niet alleen maar op de aarde maar verspreid over en in het gehele universum. Daar weten en snappen wij nog maar weinig van. Maar dat komt ooit wel goed. Want omdat wij als mensheid nu eenmaal bestaan zullen wij vast en zeker ook nog eens wel een beetje evolueren en zeer waarschijnlijk ook slimmer worden. Zodat wij weten wat wij nu nog steeds niet weten.

startpagina-space-bibliotheekje