vervolg-2-telescoop-opnames-1 vervolg-4-telescoop-opnames-1 De legende van de gouden beer

Dit is de planetaire nevel NGC 3918 in het sterrenbeeld Centaurus die gevormd wordt door gigantische gaswolken. De nevel zweeft in de ruimte op ongeveer 4.900 lichtjaren afstand van de aarde. De foto is een compositie van zichtbare en voor het oog onzichtbare infra-rood beelden van de verschillende camera's van de Hubble Telescoop.

Credits: ESA/Hubble en NASA.

En dan zie je hier onder opnieuw een sterrenstelsel waarin nog steeds oude en jonge sterren sterven en geboren worden. Het gaat hier om de spiraalvormige cluster NGC 6744. Deze constellatie lijkt in verschillende opzichten op onze eigen Melkweg en kan volgens mij verschillende bewoonbare planeten bevatten.

Credits: ESA/Hubble en NASA

Vervolgens een foto van een woeste en verzengende wereld, in beeld gebracht door de Hubble Telescoop. Dit is de sterrencluster Carina. In het centrum van deze ogenschijnlijke vredige en kleurrijke cluster bevinden zich geconcentreerde ophopingen van zeer grote en extreem hete sterren die deels zullen sterven maar van waaruit ook nieuwe sterren en planeten zullen ontstaan. Vele miljarden jaren nadat onze zon voorgoed is gedoofd en de aarde een volkomen in duisternis gehulde en dus onleefbare planeet is geworden zal er hier opnieuw leven ontstaan. Dat weet ik zeker. En het zou maar zo eens kunnen zijn dat onze soort er dan ook weer bij is.

Credits: NASA, ESA, UoV, Nifa, USRA/ARS, WFC3 SOC, STScl/AURA en Berendientje van Dalen (ik dus) voor de hoopgevende dan wel afschrikwekkende  voetnoot aan het eind.

vervolg-2-telescoop-opnames-1 De legende van de gouden beer vervolg-4-telescoop-opnames-1